ÖNSÖZ
Alevi-Bektaşi toplumunun inançsal birliğini sağlamak, inanç alanında tarihin birikimiyle toplumumuzun önüne yığılmış müşküllere çözümler üretmek amacıyla, adına "Dergâh'ta Birlik" dediğimiz bir yola koyulduk.
27 Aralık 2010 tarihinden başlayarak Anadolu'da ve Avrupa'da kırkı aşkın muhabbet erkânı içinde "Dergâh'ta Birlik" toplantıları yaptık. Bu toplantılara katılan canlar, ayrıca demokratik örgütlerimizin yöneticileri, Dedeler, Analar, Babalar ve Zakirler kendi düşüncelerini ve gördükleri müşkülleri dile getirdiler.
Dergâh'ta Birlik
Bu çalışma sonunda 10-11 Eylül 2011 tarihinde Hacıbektaş'ta geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Toplantıya ocaklarımızın temsilcileri, Dedeler, Analar, Babalar ve Zakirlerin yanı sıra demokratik örgütlerimizin genel merkez, federasyon ve konfederasyon yöneticileri, ba ğımsız kurumlarımızın temsilcileri davet edildi. Bu toplantıya katılan tüm canlar müşküllerimizin nasıl çözüleceği konusundaki önerilerini dile getirdiler.
Toplantıda yapılan tespit ve öneriler temelinde "Dergâh'ta Birlik" yolunda çalışmalarımızı
Derinleştirmek için yapılması gereken işler üzerine bir dizi tavsiye kararları alındı.
Alınan bu tavsiye kararlarını hayata geçirmek üzere adımlar atılmaya başlandı. Tarihteki ismiyle “Hünkâr Hacı Bektaş Veli Vakfı'nın" kuruluşu tamamlandı ve 4 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete' de yayımlanarak ilan edildi. Yasalar gereği hiçbir ticari işle uğraşmasına izin verilmeyen vakfın, çalışmalarını sürdürebilmesi için vakıf içinde gereken iktisadi işletme kuruldu. Bu iktisadi işletmeyle sürekli yayınımız Serçeşme Dergisi ve kitaplar yayımlanmaya başlandı.
Erkânlarımızı Özümüze Uygun Hale Getirmek
Tavsiye kararlarının en önemlilerinden biri de erkânlarımızın uygulamalarındaki bozulmaların giderilmesi için çalışmalar yapılmasıydı.
Toplantının ardından erkânlarımızın gözden geçirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Yüzyıllardır yol ulularımıza yapılan baskı, kıyım ve sürgünler; dergâhlarımıza uygulanan yasaklar; Alevi Bektaşi toplumuna yönelen katliamlar ve Yolumuzu devletin İslam anlayışına teslim olmaya teşvik ve zorlama girişimleri, Alevi-Bektaşi toplumu üzerinde sınırlı da olsa bir etki yapmıştır. Toplumumuzun bazı kesimleri sindirilmiş, yol süreğimiz, erkânlarımız bozulmuş, batınî değerlerimizin yerine zahirî ibadet biçimleri geçmeye başlamıştır.
Her biri birer eğitim kurumu olan dergâh ve ocakların çalışmalarının kesintiye uğraması ve zorlaşması karşısında topluluklarımız, var olan birliğin daha da bozul- maması için "Yol bir, sürek bin bir" anlayışıyla hareket etmek zorunda kalmıştır. Her yöre ve bölge atadan ne gördüyse erkânı, yolu öyle sürdürmeye çabalamıştır.
Yaşanılan hızlı göç süreci ile birlikte dayatılan resmi din ve ibadet anlayışı doğrultusunda yürütülen eğitim, erkânlardaki bozulmaları hızlandırmıştır.
Bugün bazı cemlerimiz, baskın inancın etkisi altında kalarak yolumuzda yeri olmayan biçimlerde yapılmaktadır. Böyle cemlerde dedeler, babalar, analar gülbenkler yerine vaizler gibi dualar okumaktadır. Bu nedenle erkânlarımızı özümüze uygun hale getirmek, inanç birliğimizi güçlendirmek ve gönüllerimizi birlemek yol için yapılabilecek en önemli çalışmadır.
Aşk-ı muhabbetlerimizle!
Safa Ulusoy Veliyettin Hürrem Ulusoy
Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini
GÖRGÜ ERKANI | İKRAR EKRANI VE NİKAH ERKANI | |
MUSAHİPLİK ERKANI | MUHABBET CEMLERİ ERKANI |